Vliegen met kleine kinderen | 11x Praktische tips

0

Vliegen met kleine kinderen: veel ouders zien hier tegenop. Na heel wat vluchten met jonge kinderen deel ik mijn tips.

Als moeder van 2 jonge kinderen is het niet altijd makkelijk om praktische tips te vinden om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Wij vlogen met onze baby van 6 maanden naar Florida, met een baby en een dreumes naar Kaapverdië. Vervolgens naar Curacao en daarna naar Thailand. Inmiddels zijn ze wat ouder en gaan ze naar school en kiezen we vooral voor vakanties binnen Europa.

Lees ook onze 15 tips voor vliegen met kids

Vliegen met kleine kinderen: welke spullen mee?

Toen onze kinderen echt klein waren (de reizen naar Kaapverdië en Florida) namen we de kinderwagen mee. We hadden toen een Stokke.

Voordelen van het meenemen van de kinderwagen:

 • Je kind vervoer je makkelijk;
 • jouw kind kan onderweg in de kinderwagen slapen.

Nadelen van het meenemen van de kinderwagen:

 • Met vliegen kan je kinderwagen beschadigen;
 • je geeft je kinderwagen soms af bij de gate, soms al eerder;
 • het is altijd weer de vraag waar je de kinderwagen ophaalt;
 • de kinderwagen neemt heel veel ruimte in beslag in de auto;
 • met kinderwagen ben je niet zo flexibel als je backpackt.

Toen onze kinderen iets ouder waren namen we de kinderwagen niet meer mee, een draagzak is veel makkelijker. Wij huren bijna altijd een auto en dan hoef je ook niet heel veel te wandelen.

Als je een auto huurt: je mag vaak de kinderstoelen meenemen. Vraag dit na bij de vliegmaatschappij, want het scheelt je veel geld. Op de Canarische eilanden bleek dan weer dat het kinderstoeltje gratis bij de autohuur in zat, dus kijk daar ook naar.

Lees hoe wij onze handbagage inpakken als we vliegen met kids

Vliegen met kleine kinderen: bagage meenemen

Wij nemen altijd rugzakken mee. Zo hebben we allebei de handen vrij en kan eventueel de baby ook in de draagzak op de buik terwijl je toch je bagage op je rug draagt.

We delen de rugzakken praktisch in. Een rugzak met: paspoorten, reispapieren, drinken, eten en dergelijke. In de andere rugzak hebben we schone luiers, billendoekjes, reservekleding,  eten en dergelijke.

We gebruiken rugzakken die bestaan uit meerdere vakken zodat we tijdens het reizen snel kunnen vinden wat we nodig hebben. Wij reizen dan vaak met heel weinig bagage, het liefst enkel met handbagage als we gaan vliegen. Ook met twee kinderen is dat prima te doen. Wij verblijven vaak in appartementjes en ik zoek er dan met wasmachine.

Het langere wachten op vliegvelden, daar ontkom je niet aan. Zo keken we vaak naar de vliegtuigen die af- en aan vlogen en alle mensen die rondlopen op luchthavens.

Op Schiphol kan je je baby verschonen in de baby care lounge.

Vliegen met kleine kinderen: speelgoed/vermaak

Je kind vermaken tijdens het vliegen, hoe doe je dat? Veel ouders stellen hier vragen over!

Klei kan natuurlijk. Een of twee kleine potjes klei in de handbagage zijn essentieel. Op ieder moment kun je kleikoekjes maken een poppetje maken of alle andere creaties. S

Een (leeg) flesje water meenemen is ook een succes. Deze kun je overigens na het inchecken en de douane vullen zodat je ook wat extra water mee hebt voor de kinderen. Als je tijdens de reis een stickervel tevoorschijn haalt kunnen ze het flesje beplakken met stickers. Raamstickers kan je ook meenemen voor in het vliegtuig.

Wat wij meenemen aan speelgoed tijdens het vliegen met kleine kinderen:

 • zakje stickertjes
 • een zakje met een kleurboekje en kleurtjes
 • zakje met een mini schrijfbordje
 • een boekje
 • een doosje met kleine ingepakte cadeautjes, zoals rozijntjes, sleutelhanger een balletje
 • Ipad! Alles om de kinderen rustig te houden eigenlijk. Liever zitten ze een vlucht van 12 uur op een schermpje te kijken dan dat ze andere passagiers tot last zijn. En dat werkt! Heel veel waren mensen na een lange vlucht verbaasd als ze zagen dat er een peuter achter ze zat de hele reis.

Onze ervaring met het vliegen met een baby en een dreumes

Het reizen met een baby en een dreumes kan zeker! Ik raad aan om wel goed voorbereid op reis te gaan!

Je voorbereiding is wel essentieel, het is ontzettend onhandig als je de reservekleding in de ruimbagage gestopt hebt. Of als je geen speelgoed mee hebt.

Vliegen met kleine kinderen kan betekenen dat je kindje opeens niet zindelijk is, houd hier rekening mee. De spanning is vaak enorm. Toen mijn kinderen net zindelijk waren kregen ze een luier aan tijdens het vliegen.

Lees ook: goedkoop vliegen met kinderen doe je zo en dit zijn tips voor nachtvluchten.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.